SZIRUPOK
SZIRUPOK
HAGYOMÁNYOS ÍZEK
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 csomag friss leveles tészta
- egy kevés rétesliszt
Krém:
- 1/2 liter tej
- 45g kukoricakeményítő
- 100g porcukor
- 6 tojás sárgája
- 50g vaj
- 2 rúd vanília
- 5 ek Mester Kamra Levendula Szirup
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. 2 db nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A leveles tésztát tekerjük ki, és rétesliszttel enyhén meghintett felületen kissé nyújtsuk ki, ügyelve arra, hogy megőrizze téglalap alakját. Vágjuk 12 egyenlő kis téglalapra.
A téglalapokat tegyük az előkészített tepsikre, és tegyük azonnal az előmelegített sütőbe, aminek a hőmérsékletét rögtön kapcsoljuk vissza 180 fokra. Nagyjából 6-8 perc elteltével mindegyik tetejére borítsunk egy-egy darab sütőpapírt, és helyezzünk rá nehezékként a sütőrácsot, majd tegyük vissza további 6-8 percre, amíg aranybarnára nem sülnek. Így nem fognak túlságosan felemelkedni, és egyenletes lapokat kapunk. Ha megsültek, a rácson hagyjuk őket hűlni.
A krémhez a keményítőt és a cukor felét egy vastag falú lábosba tesszük. Hozzáadagoljuk a tejet, s közben habverővel folyamatosan kevergetjük. A két vaníliarudat egy éles késsel hosszanti irányban felvágjuk. A belsejéből a magokat és magukat a rudakat is a cukros tejhez adjuk, folyamatos keverés mellett felforraljuk.
Egy másik forralóedényben habosra keverjük a tojások sárgáját a maradék cukorral (erre szánjunk rá legalább 3 percet). A már habos tojás sárgájára sűrű szűrőn át ráöntjük a vaníliás tejet (a habverővel továbbra is folyamatosan keverjük).
A krémet felmelegítjük, de mihelyt megjelennek az első buborékok, levesszük a tűzről. Kivesszük a vaníliarudakat, s a lábast azonnal jégkockával telt edénybe tesszük.
Mihelyt lehűlt 50°C-ra, hozzáadjuk a vajat és a levendula szirupot, s közben élénken keverjük a habverővel. A krémet kanállal vagy habzsákkal halmozzuk rá 2 lapra ,tegyük őket egymásra, majd egy 3. lapot helyezzük a tetejükre. Az összeállított süteményeket hintsük meg porcukorral.
Tipp: Szirupokkal nem csak a cukrászkrémet, de más krémeket, habokat is ízesíthetünk. Ezt a süteményt a Mester Kamra Bodza sziruppal is érdemes kipróbálni!