top of page
Levendulás Mille Feuille
Hozzávalók:

Tészta:

  - 3 csomag friss leveles tészta

  - egy kevés rétesliszt

Krém:

  - 1/2 liter tej

  - 45g kukoricakeményítÅ‘

  - 100g porcukor

  - 6 tojás sárgája

  - 50g vaj

  - 2 rúd vanília

  - 5 ek Mester Kamra Levendula Szirup

​

Elkészítés:

  A sütÅ‘t melegítsük elÅ‘ 220 fokra. 2 db nagy tepsit béleljünk ki sütÅ‘papírral.

  A leveles tésztát tekerjük ki, és rétesliszttel enyhén meghintett felületen kissé nyújtsuk ki, ügyelve arra, hogy megÅ‘rizze téglalap alakját. Vágjuk 12 egyenlÅ‘ kis téglalapra.

  A téglalapokat tegyük az elÅ‘készített tepsikre, és tegyük azonnal az elÅ‘melegített sütÅ‘be, aminek a hÅ‘mérsékletét rögtön kapcsoljuk vissza 180 fokra. Nagyjából 6-8 perc elteltével mindegyik tetejére borítsunk egy-egy darab sütÅ‘papírt, és helyezzünk rá nehezékként a sütÅ‘rácsot, majd tegyük vissza további 6-8 percre, amíg aranybarnára nem sülnek. Így nem fognak túlságosan felemelkedni, és egyenletes lapokat kapunk. Ha megsültek, a rácson hagyjuk Å‘ket hűlni.

  A krémhez a keményítÅ‘t és a cukor felét egy vastag falú lábosba tesszük. Hozzáadagoljuk a tejet, s közben habverÅ‘vel folyamatosan kevergetjük. A két vaníliarudat egy éles késsel hosszanti irányban felvágjuk. A belsejébÅ‘l a magokat és magukat a rudakat is a cukros tejhez adjuk, folyamatos keverés mellett felforraljuk.

  Egy másik forralóedényben habosra keverjük a tojások sárgáját a maradék cukorral (erre szánjunk rá legalább 3 percet). A már habos tojás sárgájára sűrű szűrÅ‘n át ráöntjük a vaníliás tejet (a habverÅ‘vel továbbra is folyamatosan keverjük).

   A krémet felmelegítjük, de mihelyt megjelennek az elsÅ‘ buborékok, levesszük a tűzrÅ‘l. Kivesszük a vaníliarudakat, s a lábast azonnal jégkockával telt edénybe tesszük.

  Mihelyt lehűlt 50°C-ra, hozzáadjuk a vajat és a levendula szirupot, s közben élénken keverjük a habverÅ‘vel. A krémet kanállal vagy habzsákkal halmozzuk  rá 2 lapra ,tegyük Å‘ket egymásra, majd egy 3. lapot helyezzük a tetejükre. Az összeállított süteményeket hintsük meg porcukorral.

 

Tipp: Szirupokkal nem csak a cukrászkrémet, de más krémeket, habokat is ízesíthetünk. Ezt a süteményt a Mester Kamra Bodza sziruppal is érdemes kipróbálni!

bottom of page